Your ears love us.

Hoeeeiii moet blijven!

Hoeeeiii moet blijven!

07 december 2015 | Linda Bijsterbosch

De eerste maandag van iedere maand is ‘ie er weer…hoeeeiiihoeeeiii. Je went eraan, want ik had m’n raam lekker open laten staan en de radio stond op volume 0. Ook heb ik geen 112 gebeld, wat schijnbaar aardig wat mensen nog steeds doen als ze iedere maand dit testalarm horen. En, eerlijk is eerlijk, het is doordringend en bij het horen van de eerste alarmtonen kijk ik altijd even snel naar de datum van die dag. En toch: hoeeeiiihoeeeiii moet blijven! 3 redenen.

  1. Eigenaar van de sirenes is het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Zij willen in 2017 stoppen met de sirenepalen. Waarom? Omdat er modernere communicatiemiddelen zijn, zoals social media en NL-alert. Toch vraag ik me dat af: de hele dag heb ik een smartphone vast, pik ik in al die prikkels er nog wel een alarmsignaal uit? Ik zeg: hoeeeiiihoeeeiii moet blijven!
  1. Wist je trouwens dat er 1 miljoen Nederlanders zijn die de hele dag hoeeeiiihoeeeiii horen? Of pssssssss of fuuuuuuuuuut. Lijkt me vreselijk irritant. Tijdens de sirenetest denk ik ook even aan al die oorsuispatiënten, zie de sirene als een vorm van meeleven. Ook daarom: hoeeeiiihoeeeiii moet blijven!
  1. In de volkspraat heet de maandsirene luchtalarm. Voor mij heeft het een andere bijnaam: lunchalarm. Die ene maandag in de maand ga ik gewoon direct om 12 uur genieten van bammetjes kaas en worst. Thuis gesmeerd, een trommeltje eromheen en een vitaminebom in de vorm van een sinaasappel. Hoe burgerlijk wil je het hebben? Meer dan genoeg reden: hoeeeiiihoeeeiii moet blijven!