Your ears love us.

Steeds meer awareness onder DJ’s omtrent gehoorbescherming

Steeds meer awareness onder DJ’s omtrent gehoorbescherming

20 april 2016 | Madelon te Lintum

Ook onder DJ’s ontstaat er steeds meer bewustzijn rondom gehoorbescherming, daarom interviewden wij DJ Rick Weijers. Momenteel studeert hij in Nijmegen en ziet DJ’en als een leuke bijbaan. Als DJ probeert hij de mensen in de club/kroeg van een leuke avond te voorzien. De afgelopen jaren heeft hij voornamelijk commerciële muziek gedraaid, de muziek die je vaak in de grotere uitgaansstraten hoort. Sinds een half jaar heeft hij zich echter toegelegd op deephouse, techhouse en techno. Voor Pluggerz beantwoordde hij een aantal vragen over het gebruik van gehoorbescherming.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Pluggerz en welke gehoorbescherming draag je zelf?

Ik ben door collega-DJ’s in aanraking gekomen met Pluggerz. Zelf ik heb ik de Costum-Fit Pluggerz.

Wat was voor jou de belangrijkste reden om gehoorbescherming te kopen?

De belangrijkste reden is om geen gehoorbeschadiging op te lopen. Als DJ zit je natuurlijk constant in het ‘lawaai’ en het zou jammer zijn als ik daardoor schade oploop.

Hoelang gebruik jij je Pluggerz Custom-Fit nu al en hoe vaak draag jij je Pluggerz gemiddeld?

Ik gebruik Pluggerz nu een kleine twee jaar. Ik draag ze eigenlijk altijd als ik uitga en als ik moet draaien altijd. Dat komt neer op 2-10 keer per maand.

‘’Het is vooral leuk om te zien dat je schrikt hoe hard de muziek staat als je opeens de Pluggerz uitdoet tijdens een avondje stappen.’’

Hoeveel decibel produceer je tijdens het draaien?

Meestal produceren clubs aan het einde van de avond zo’n 115 Decibel. Maar dit varieert enorm, soms ligt het eronder maar als het niet gecontroleerd wordt ligt het er vaak ruim boven.

Waarom zijn Custom-Fit Pluggerz zo belangrijk als DJ zijnde?

Custom-Fit Pluggerz zijn erg belangrijk als DJ zijnde zodat je geen gehoorschade oploopt. Daarnaast loop je niet de zogenaamde geluidsmoeheid op. Dit zorgt ervoor dat ik de hele avond scherp naar muziek kan luisteren en de minieme verschillen in frequenties hoor tijdens het over-mixen van liedjes.

Heb je voordat je Custom-Fit Pluggerz kocht ook Uni-Fit Pluggerz gebruikt?

Nee, ik ben gelijk gegaan voor de Custom-Fit Pluggerz. Ik had al wel een andere versie gehoor bescherming gratis gekregen op een festival die op de Uni-Fit Pluggerz lijken. Echter was ik hier niet tevreden over. Zeker niet op de langere termijn.

Wat is het verschil tussen de Uni-Fit Pluggerz en Custom-Fit Pluggerz in beleving volgens jou?

Ik heb dan andere Uni-Fit Pluggerz gehad maar de Custom-Fit Pluggerz sluiten je oren veel(!) beter af. Daarnaast is het geluidscomfort beter en zie je ze minder goed zitten in iemands oor.

Dragen jouw mede-Dj’s ook al gehoorbescherming? Merk je ook dat er steeds meer awareness omtrent gehoorbescherming ontstaat?

Eigenlijk alle ‘professionele’ DJ’s in mijn omgeving dragen gehoorbescherming. Bij mijn idee dragen de meeste de Custom-Fit Pluggerz. In de DJ wereld was de awareness al wel een tijdje aanwezig. Maar het is zeker goed dat ook de mensen in de zaal eraan beginnen. Wat je jezelf eigenlijk op de lange termijn aandoet is belachelijk, over een klein decennia hoop ik wel dat het voor iedereen normaal is om gehoorbescherming te dragen in een club.

‘’Ik voel me vreemd als ik mijn Pluggerz eens een keertje vergeten ben, het is voor mij net als mijn portemonnee en mijn mobiel meenemen tijdens het stappen.’’

Merk je verschil in de geluidsbeleving wanneer je met of zonder Pluggerz luistert/draait?

Jazeker, in het begin was het even wennen maar uiteindelijk wen je eraan en wil je niet meer zonder. Het is het zeker waard om in te doen, in het begin denk je dat je het gevoel van de energie van de muziek kwijt bent en dat je minder geniet. Maar al binnen een half uur zijn je oren eraan gewend en geniet je op hetzelfde level als vóórdat je ze indeed. Het is vooral leuk om te zien dat je schrikt hoe hard de muziek staat als je opeens de Pluggerz uitdoet tijdens een avondje stappen. Ik voel me ook vreemd als ik ze eens een keertje vergeten ben, het is voor mij net als mijn portemonnee en mijn mobiel meenemen tijdens het stappen.

Kun jij nu nog zonder het gebruik van Pluggerz Custom-Fit?

In een club of op een festival... absoluut niet.

Zie jij het gebruik van gehoorbescherming toenemen in de toekomst?

Ik hoop dat iedereen in de toekomst gehoorbescherming draagt als ze naar een feestje of ander event gaan waar hard geluid geproduceerd wordt. Er zullen ook mensen zijn die zeggen dat je de muziek zachter kunt zetten, maar helaas voel je de muziek dan minder goed door je lichaam. Dus als je nog geen gehoorbescherming hebt, aanschaffen!