Hoe oordoppen kunnen helpen in de Coronatijd – deel 2

17 Apr 2020

We leven in vreemde tijden. Door de (intelligente) COVID-19 lockdown moeten veel mensen ineens thuiswerken, terwijl mensen in vitale beroepen nog maar weinig thuis zijn. Dit zorgt voor veel chaos in ieders dagelijks leven en daarom probeert iedereen zich zo goed mogelijk aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid.

Alle hulp is daarbij welkom en ook oordoppen kunnen een steentje bijdragen. Zo helpen Pluggerz Sleep om beter te kunnen slapen en zijn Pluggerz Quiet oordoppen ideaal als je je moet concentreren in een rumoerige omgeving. Pluggerz Pro oordoppen beschermen het gehoor van de fanatieke klusser die nu thuis aan de slag is. In drie delen gaan we in op de voordelen van oordoppen in de huidige situatie. Dit is deel 2: thuis klussen.

Thuis klussen

Nu veel mensen hele dagen thuis zitten, worden taken die al langer op de to-do-lijst staan maar waar nooit tijd voor was, eindelijk uitgevoerd. Vaak zijn dit klussen in en rondom het huis. Foto’s van rijen voor doe-het-zelf-zaken gaan het internet over. Nu, in de bloeiende lente en met de aantocht van de zomer, worden ook de handen in de tuin uitgestoken. Vroeger deden we al deze klussen met handgereedschap. Tegenwoordig is veel gereedschap motorisch. Superhandig en efficiënt, maar het veroorzaakt ook veel lawaai. Deze herrie kan al snel gehoorschade veroorzaken. Dat kan zich op verschillende manieren uit, bijvoorbeeld als doofheid of oorsuizen en de schade is onomkeerbaar en permanent.

Geen gehoorbescherming = gehoorschade

Geluidsniveaus tot 80 decibel worden als veilig beschouwd. 80dB is het geluid van een drukke weg of een levendige klas. Vanaf 80dB moeten werkgevers gehoorbescherming beschikbaar stellen en bij 85dB heeft de werknemer een draagplicht. Voor thuisklussers gelden deze regels niet. Toch is het ook hier belangrijk om gehoorbescherming te dragen. Veel motorisch gereedschap produceert geluid boven de 80dB en de kans op gehoorschade wordt groter naarmate je langer aan deze geluidsniveaus wordt blootgesteld. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat gehoorschade niet ongedaan kan worden.

Na 8 uur blootstelling aan 80dB loop je risico op gehoorschade. Met elke 3 dB toename van het geluid, halveert de tijd die je erin kan doorbrengen zonder kans op gehoorschade. Vanaf 100dB loop je direct kans op gehoorschade. De trilhaartjes in je binnenoor raken dan beschadigd. Vaak merk je dit niet gelijk. Op het moment dat je de schade wél opmerkt, is het al te laat om er nog iets aan te kunnen doen.

Om te zien hoeveel geluid veel gebruikt gereedschap produceert, hebben we onderstaande tabel gemaakt. Een tip: draag altijd gehoorbescherming wanneer je materiaal kapotmaakt, want hier ontstaat veel geluid bij. Denk dan aan klussen als boren, zagen, frezen, slijpen, schuren etc.

Overzicht geluidsproductie gereedschap

In de tabel is af te lezen hoeveel geluid verschillend gereedschap produceert en hoelang je hieraan blootgesteld kunt worden voordat je gehoorschade oploopt. Zo kun je 2,5 uur werken met een handzaag voordat er kans op schade is, maar heb je gelijk gehoorschade bij het gebruik van een kettingzaag zonder gehoorbescherming. De tabel toont aan dat het voor je gehoor het beste is om altijd gehoorbescherming te dragen.

Pluggerz earplugs Pro

Er zijn veel verschillende oordoppen op de markt voor gehoorbescherming. Pluggerz heeft speciale oordoppen ontworpen voor doe-het-zelvers en professionals, namelijk de Pluggerz earplugs Pro. Deze oordoppen filteren het schadelijke geluid terwijl waarschuwingssignalen wel hoorbaar blijven. Zo is je gehoor beschermt maar kun je nog wel communiceren. De oordoppen worden geleverd met een koord, zodat je de doppen aan je kleding kunt bevestigen en dus niet kwijtraakt.

Een goede buur

Hebben je buren last van jouw geklus in de tuin of in huis? Geef ze dan Pluggerz earplugs Quiet cadeau. Deze oordoppen dempen het geluid van jouw werkzaamheden, waardoor jij naar hartenlust kunt klussen. Daarnaast is het ook fijn voor je buren om niet al te vroeg op de dag te beginnen met klussen en ook niet al te laat te eindigen.

Klussen in huis is leuk en soms noodzakelijk, maar niets is permanente gehoorschade waard. Draag daarom altijd gehoorbescherming, zoals de Pluggerz earplugs Pro. Pluggerz earplugs zijn verkrijgbaar in Uni-Fit en Custom-Fit.

Work safely, control sound!

Written by: Iris