Hoe oordoppen kunnen helpen in de Coronatijd - deel 3

24 Apr 2020

We leven in vreemde tijden. Door de (intelligente) COVID-19 lockdown moeten veel mensen ineens thuiswerken, terwijl mensen in vitale beroepen nog maar weinig thuis zijn. Dit zorgt voor veel chaos in ieders dagelijks leven en daarom probeert iedereen zich zo goed mogelijk aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid.

Alle hulp is daarbij welkom en ook oordoppen kunnen een steentje bijdragen. Zo helpen Pluggerz Sleep om beter te kunnen slapen en zijn Pluggerz Quiet oordoppen ideaal als je je moet concentreren in een rumoerige omgeving. Pluggerz Pro oordoppen beschermen het gehoor van de fanatieke klusser die nu thuis aan de slag is. In drie delen gaan we in op de voordelen van oordoppen in de huidige situatie. Dit is deel 3: beter concentreren.

Thuiswerken en studeren

Mensen die hele dagen thuiszitten hebben het vast al gemerkt: thuis werken of studeren en je concentreren gaan niet altijd even goed samen. De afleiding is groot, zeker als je huisgenoten ook aanwezig zijn. Je krijgt dan sommige dagen gewoon niet veel gedaan. Uit een onderzoek van de Universiteit van Californië blijkt, dat als je uit je concentratie gehaald wordt door iets of iemand, het 25 minuten duurt voordat je weer productief bent. Om ervoor te zorgen dat je minder wordt afgeleid in huis hebben wij wat tips voor je.

5 tips voor meer concentratie

  1. Creëer de juiste werkomgeving

Het belangrijkste om goed te kunnen werken, is een goede, rustige werkplek. Zorg ervoor dat je comfortabel kunt zitten en een fijne stoel hebt. Houd je werkplek opgeruimd, rommel leidt alleen maar af. Zo creëer je rust en orde voor jezelf en kun je meer focussen op je taken. Ga als het kan ook apart zitten van anderen in je huis, zodat je niet door hen wordt afgeleid. Mocht je vaak ideeën krijgen tijdens het werken, schrijf deze dan ergens op. Zo hoef je niet alles te onthouden en heb je meer rust in je hoofd.

Naast een goede werkomgeving zijn ook je werktijden belangrijk. Houd de uren aan die je normaal gesproken ook werkt en pak op gezette tijden je rustmomenten. Op kantoor heb je vaker dan je denkt een pauzemomentje, wanneer je bijvoorbeeld iets te drinken haalt of even kletst met een collega. Thuis zijn deze momenten er niet en moet je ze zelf creëren. Je kunt een alarm instellen of meteen even pauze houden wanneer je koffie gaat halen.

  1. Vermijd afleiding

Heb jij vaak je telefoon naast je liggen? Als dit niet nodig is, raden we je aan om deze weg te leggen. Je telefoon is een bron van afleidingen met alle notificaties van berichten en social media. Mocht je toch je telefoon nodig hebben of social media gebruiken? Zet dan de notificaties uit. Zo wordt je brein niet geprikkeld om steeds te kijken wanneer je een melding binnen krijgt.

Ook je omgeving kan afleidend zijn. Ga daarom niet vlak bij een deur of raam zitten waar je zicht hebt op allerlei activiteiten om je heen.

  1. Creëer rust en stilte

Als er iets is dat afleidend werkt, dan is het wel geluid. Mocht je huis rumoerig zijn, dan kunnen de oordoppen als de Pluggerz Quiet helpen. Deze hoogwaardige, herbruikbare oordoppen zijn voorzien van een speciaal filter dat omgevingsgeluid met 26dB dempt. Hierdoor wordt het veel stiller om je heen en krijg jij meer rust om je werk te doen. Het is belangrijk om te weten dat oordoppen nooit je gehoor volledig afsluiten. Geluid dat je hoort zijn eigenlijk geluidstrillingen. Deze trillingen neem je op twee manieren waar: via de lucht (dit vang je op met je oren) en via beengeleiding. Dit laatste betekent dat je geluidstrillingen opvangt met je schedel. Je trommelvlies neemt vervolgens die trillingen waar, waardoor jij geluid hoort. Daar helpt ook het dragen van oordoppen niet tegen.

  1. Zorg voor jezelf

Het lijkt misschien onzinnig om jezelf helemaal klaar te maken alsof je de deur uitgaat, terwijl je misschien maar 10 meter verderop aan het werk gaat. Toch zorgt dit ervoor dat je beter werkt en je onbewust in de ‘werkstand’ komt te staan. Kleed je daarom aan om naar je werk te gaan en verzorg jezelf goed. Eet gezond, beweeg genoeg en ga naar buiten voor wat frisse lucht. Genoeg slaap is ook heel belangrijk om uitgerust aan je dag te beginnen. Hierdoor zit je beter in je vel en kan je ook beter aan het werk. Mocht je moeite hebben met slapen, dan hebben wij in een artikel over slapen nog wat tips voor je.

  1. Discipline

Wat ook goed kan werken is het maken van afspraken met jezelf. Stem je taken voor de dag af en bepaal wat je doelen zijn. Zo heb je gelijk een planning en kun jij je tijd beter managen. Het is dan wel zaak dat je de planning volgt en dat vergt discipline. Ook al zou je zaken af en toe het liefst even willen uitstellen, soms moet je door om bijvoorbeeld deadlines te halen. Afspraken met jezelf maken – en die dan ook nakomen – helpt je daarbij.

Hopelijk kun je bovenstaande tips gebruiken om je beter te concentreren en die concentratie ook langer vast te houden. Je omgeving buitensluiten en het geluid om je heen dempen is een belangrijke factor voor meer rust. Pluggerz earplugs Quiet kunnen je daarbij helpen en zijn verkrijgbaar in universele versie of op maat gemaakt.

Enjoy the silence, turn down the noise!

Written by: Iris