Gehoorbescherming op de fiets? Geen last van oorsuizen!

23 jun 2020

Door de komst van e-bikes en speed pedelecs wordt fietsen makkelijker, comfortabeler en vooral sneller. Ga een eindje fietsen en je bent zo 20 kilometer verder! De elektrische fiets wordt steeds populairder, ook voor woon-werkverkeer. En het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Maar is het wel zo gezond voor je gehoor? Hoe zit het met oorsuizen?

Gehoorschade door fietsen? Hoe kan dat?

Je zou misschien niet snel denken aan gehoorschade  als een peip, ruis of suis door fietsen. Met de normale fiets zul je niet gauw een probleem ondervinden als het op windgeruis aankomt. De gemiddelde snelheid van een normale stadsfiets ligt zo rond de 15 km/u. Bij e-bikes en speed pedelecs is dit een ander verhaal. Met een e-bike gaat de trapondersteuning tot maximaal 25 km/u en bij een speed pedelec ligt die grens zelfs op 45 km/u (overigens heb je voor een speed pedelec wel een rijbewijs nodig).

Uit een Amerikaanse studie* kwam naar voren dat zelfs bij 16 km/u fietsen het geluidsniveau al op kan lopen tot zo’n 85 dB. Een paar kilometer harder (24 km/u) en het geluidsniveau kwam uit rond de 90 dB. Rijd je de maximum snelheid op een speed pedelec, dan kun je al snel boven de 100 dB om je oren krijgen. En met 100 dB heb je na minder dan 4 minuten al kans op gehoorschade!

Nu is dit afhankelijk van een aantal factoren, waaronder wind en omgevingsgeluid. Wanneer het hard waait en je hebt bijvoorbeeld wind tegen, dan zal het geluidsniveau hoger liggen dan wanneer het windstil is. Ook de omgeving kan bijdragen aan meer/minder geluid. Houden huizen of bomen meer wind tegen, dan zal het geluidsniveau lager uitkomen.

Elektrische fietsen zijn trouwens niet de enige soort fiets met dit probleem. Ook wielrenfietsen, ligfietsen, en velomobielen kunnen hoge snelheden halen, met alle gevolgen van dien.

Gehoorbescherming

Fietsen op hogere snelheden kan dus wel degelijk gehoorschade opleveren. En hoewel het dragen van gehoorbescherming op de motor en zelfs op de scooter en brommer al jarenlang normaal is, wordt er bij fietsen vaak niet over nagedacht. Daarbij is het ook belangrijk dat je nog wel genoeg van de omgeving kunt blijven horen, zoals het verkeer om je heen.

Pluggerz earplugs Road zijn speciaal gemaakt om te beschermen tegen windgeruis. De universele variant is meer dan 100 keer herbruikbaar en komt in 2 formaten voor de beste pasvorm. De Custom-Fit variant is op maat gemaakt voor jouw oren, 100% lekdicht en is ook verkrijgbaar met een Premium (DM) filter voor de meest natuurgetrouwe geluidsbeleving.

 

*https://scholarlycommons.henryford.com/otolaryngology_articles/65/

Door: Wendy