Nog even volhouden: 5 tips om beter thuis te kunnen werken

11 jan 2021

Sinds eind maart 2020 zijn veel mensen al non-stop thuis aan het werk vanwege de coronacrisis. De één vindt het heerlijk, de ander heeft er moeite mee om thuis te werken. Je werkplek en de plek waar je vrije tijd doorbrengt smelten samen, het vergt veel discipline om je concentratie vast te houden en je mist je oude werkomgeving met collega’s. En ook al zijn de vooruitzichten wat positiever nu de eerste vaccins zijn gegeven, toch zullen we nog wel een tijdje vanuit huis moeten werken. En misschien wordt thuiswerken wel de norm!

Onderstaande 5 tips kunnen je helpen het thuiswerken tóch tot een succes te maken!

1. Zorg voor een opgeruimde werkplek

Is je bureau (of je keukentafel) een chaos? Dan is de kans groot dat dit voor onrust in je hoofd zorgt. Aan een opgeruimd bureau kun je vaak veel productiever te werk. Dus: alleen wat je nodig hebt op je bureau en de rest stop je in een lade of zet je op de boekenplank!

2. Ga voor je werkdag begint naar buiten

Je werkt nu op de plek waar je normaal gesproken je vrije tijd doorbrengt. Veel mensen rollen ’s ochtends uit bed, gaan ontbijten en vervolgens aan de slag. Als je voor (en eventueel na) je werkdag een kort ommetje maakt of even een rondje fietst/rijdt, ‘reis’ je voor je hersenen naar je werk en kan de scheiding tussen werk en vrije tijd wat makkelijker worden. Plus, je haalt een lekkere frisse neus voordat je de dag begint!

3. Creëer wat stilte

Word je afgeleid door je partner met de stofzuiger, de kinderen die rondrennen in huis of de buurman die besluit te gaan grasmaaien? Creëer wat stilte en focus voor jezelf met Pluggerz earplugs Quiet. Deze oordoppen dempen 26 dB aan geluid, zodat je ongestoord kunt focussen op je werk!

4. Neem voldoende pauze

Het is makkelijk om aan één stuk door te werken, maar je productiviteit wordt er niet beter van. Probeer elke 60-90 minuten in ieder geval een minuut of 5 pauze te nemen voor wat drinken of zelfs een kleine workout!

5. Breng ritme aan in je dag

Zeker wanneer de werkdag en je vrije tijd steeds meer in elkaar overlopen, is het belangrijk om zoveel mogelijk vaste tijden aan te houden. Sta bijvoorbeeld elke dag rond dezelfde tijd op, doe je normale (werk)kleding aan, start op een vaste tijd en stop ook met werken op een vaste tijd. Het vergt wat discipline van jezelf, maar het kan je helpen de essentiële balans tussen werk en vrije tijd te houden.

Door: Wendy