3 tips om maximaal te genieten van de Formule 1

16 mrt 2022

Aankomend weekend gaat het Formule 1-seizoen weer van start in Bahrein. Zal Max Verstappen zijn titel kunnen verdedigen dit jaar?

Elke raceliefhebber weet dat het er op en langs het circuit oorverdovend aan toe kan gaan. Natuurlijk is dit geluid een belangrijk onderdeel van de totale sportbeleving. Het brengt je in vervoering en je voelt het in je hele lichaam. Toch is het goed om te weten dat je door dit geluidsgeweld je gehoor al snel onherstelbaar kunt beschadigen. Dit wil je natuurlijk niet tijdens zo’n fantastische dag. Ga jij dit jaar naar een Formule 1 race? Lees dan onze tips voor op het circuit.

Decibellen vliegen om je oren

De Formule 1 staat bekend om innovatie. Ook de motoren zijn de laatste jaren doorontwikkeld. Niet altijd tot tevredenheid van alle fans, omdat de huidige motoren aanzienlijk minder decibellen produceren dan de voorgangers. Toch liggen de geluidsniveaus nog altijd hoog, al snel tussen de 105 en 110 decibel.

Het is goed om te weten dat geluid boven de 80 decibel al schadelijk kan zijn als je daar meer dan 8 uur in verblijft. Dat is het geluid van een drukke weg. Met elke 3 decibel toename van het geluid, halveert de tijd die je er veilig in kan doorbrengen zonder kans op gehoorschade.

Een simpel rekensommetje leert dat je bij 110 decibel na ca 30 seconden al kans loopt op gehoorschade.

Tip 1: Gebruik oordoppen

Door het dragen van oordoppen verlaag je het aantal decibels tot een veilig niveau. Gezien de hoge geluidsniveaus is het verstandig om te kiezen voor een oordop met filter met hoge demping. Voor de liefhebbers van auto- en motorsport heeft Pluggerz speciale Road oordoppen.

Tip 2: Zoek een plekje niet te dicht bij de baan

Als je in de gelegenheid bent, kies dan een plekje wat verder van de baan.

Hiermee verlaag je het geluidsniveau waaraan je wordt blootgesteld. Elke 3 meter verder van de geluidsbron betekent namelijk een halvering van de hoeveelheid geluid!

Tip 3: Het rustmomentje

Toegegeven is het misschien lastig timen tijdens een spannende race, maar probeer je oren regelmatig rust te geven door een wat rustiger plekje op te zoeken, zodat je oren even kunnen ‘herstellen’. Misschien biedt het kopen van een lekker drankje of een toiletbezoek uitkomst!

 

Enjoy the races!

Door: Erik