Oorkappen en oordoppen, wat is het verschil?

6 dec 2022

We hebben het in deze blog over oorkappen en oordoppen. Ze bieden beiden bescherming, maar wat is nu het verschil tussen deze twee en waar kies je voor? Oorkappen dempen omgevingsgeluid met 26,5 dB. Oordoppen (afhankelijk van welk soort je kiest) tussen de 22 en 26 dB. Oorkappen geven over het algemeen iets meer gevoel van afsluiting . Het ene kind vindt dit prettig, het andere kind vindt dit niet zo prettig. Hetzelfde geldt voor oordoppen: de een vindt ze heel fijn zitten, de ander probeert ze uit zijn of haar oren te werken zodra ze erin zitten. De keuze voor oorkappen of oordoppen is daarom persoonlijk. Vraag je kinderen daarom wat ze zelf willen.

Leeftijd speelt ook een rol. Oordoppen raden we aan vanaf 4 jaar. Oorkappen al vanaf 1 jaar.  –*Oorkappen zijn vanwege de pasvorm  niet geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar. Omdat jongere kinderen nog wel eens de neiging hebben om kleine voorwerpen uit hun oren te werken, is het veiliger om voor hen oorkappen te gebruiken.

Overprikkeling

Oorkappen vind je steeds vaker in klaslokalen, en met een reden. Het gebeurt regelmatig dat kinderen overprikkeld raken en dan hun focus verliezen of het mentaal lastig krijgen. Met oorkappen (of oordoppen met wat hogere demping) reduceer je prikkels, waardoor je je gemakkelijker kunt concentreren.

Vuurwerk

Oud & Nieuw vieren is voor kinderen een hele happening. Laat opblijven, aftellen naar het nieuwe jaar, een feestje in de buurt, vuurwerk bekijken – er komt een hoop op ze af!

Veel kinderen vinden het geweldig om te kijken naar vuurwerk. Handig om te weten is dat vuurwerk bij explosie zo’n 140dB aan geluid produceert (afhankelijk van het soort vuurwerk). Nu krijg je gelukkig niet zulke hoge geluidsniveaus om je oren, maar ook op de grond is zo’n knal nog behoorlijk luid. Zeker als je bij het carbidschieten gaat kijken. Naast een vuurwerkbril behoren oorkappen of oordoppen ook tot de basisbescherming. Zo genieten kinderen (en jijzelf) hopelijk nog vele jaren van vuurwerk!

Hoewel kinderen vaak zelf het belang van gehoorbescherming nog niet inzien, zijn ze je later dankbaar. Kinderoren moeten nog een leven lang mee!

Door: Wendy