Wat is (schadelijk) geluid?

Gehoorschade is beroepsziekte nummer 1 in Nederland: in maar liefst 42% van alle gemelde beroepsziekten in 2010 ging het om gehoorschade. Jaarlijks lopen zo'n 2000 mensen gehoorschade op tijdens hun werk. 1,4 miljoen Nederlanders hebben een verminderd gehoor. 35% van deze groep is jonger dan 30 jaar en dit percentage loopt op.

Geluid is een trilling in de lucht die door onze oren wordt opgevangen. Wanneer de sterkte van deze trillingen groot is, kan schade aan het gehoor optreden. Blootstelling aan een hoge geluidsdosis kan leiden tot gehoorvermindering, oorsuizen of het waarnemen van een pieptoon, beter bekend als tinnitus.

Gehoorschade ontstaat vaak sluipend en is onomkeerbaar. Alleen door gehoorbescherming te dragen tijdens de volledige blootstellingsduur, bescherm je je oren. 10%  van de tijd zonder gehoorbescherming betekent een halvering van de bescherming. 

Boven de 85 dB is gehoorbescherming verplicht volgens de Arbowet. Geen zorgen over gehoorbescherming voor uw werknemers? Pluggerz biedt twee serviceconcepten, waarmee u onze dienstverlening helemaal kunt afstemmen op uw organisatie.

Waarom maatwerk gehoorbescherming de beste optie is voor optimale bescherming, heeft het programma 'Zo Kan Het Ook' van RTL samengevat in een video:

 

van alle meldingen van beroepsziekten ging over gehoorklachten

mensen lopen jaarlijks gehoorschade op tijdens hun werk

mensen in Nederland werken regelmatig in schadelijk geluid

De impact van 3 dB

Bij een stijging van 3 dB:

  • Verdubbelt de geluidsbelasting
  • Halveert de bescherming
  • Halveert de maximale blootstellingsduur