Leven met oorsuizen: “Normaal heb je alleen ’s avonds of de volgende ochtend last van een piep”

3 feb 2020

Wegens privacyredenen is de persoon op deze foto niet Tim.

Deel dit artikel:       

Van 4 tot en met 10 februari 2020 is het de Week van het Oorsuizen. Oorsuizen is het constant horen van een piep, ruis of gefluit. Sommige mensen horen deze geluiden zelfs door elkaar heen. In Nederland hebben meer mensen last van oorsuizen dan je denkt. Om een beeld te krijgen van hoe het is om te leven met oorsuizen, hebben we Tim gesproken. Tim is een 24-jarige student die al op jonge leeftijd te maken kreeg met oorsuizen.

Wanneer merkte je dat je last had van oorsuizen?

Ik merkte dat het herstel na een avond harde muziek bij bijvoorbeeld uitgaan steeds langer duurde. Normaal heb je alleen ’s avonds tijdens en na het stappen of de volgende ochtend last van bijvoorbeeld een piep.* Bij mij begon het steeds langer te duren.

Wist je meteen dat het oorsuizen was of heb je eerst onderzoek gedaan?

In eerste instantie wist ik niet dat het oorsuizen waren. Ik ging er vanuit dat het vanzelf weer weg zou gaan. Ik ben voor dit probleem wel eens bij de huisarts geweest, maar daar kwam niets noemenswaardig uit.

Kan je uitleggen hoe jij oorsuizen ervaart?

In het dagelijks leven heb ik er weinig tot geen last van. Omgevingsgeluid dempt de suis behoorlijk waardoor ik het niet hoor. Het is voornamelijk in complete of bijna complete stiltes dat ik er last van heb.

En hoe klinkt het oorsuizen bij jou?

Als ik het moet omschrijven lijkt het op een soort ruis van een radio.

Heb je een idee van hoe oorsuizen bij je ontstaan is?

Waarschijnlijk is het een opsomming van vaak veel harde muziek tijdens het uitgaan en een te hoog volume als ik muziekoordopjes in had. Wel kan ik mij herinneren dat ik tijdens een feest zeer lang naast een muziek box heb gestaan. Vanaf toen begon ik de suis harder en langer te horen.  

Wat deed je toen je erachter kwam dat je last had van oorsuizen?

In eerste instantie dacht ik dat het vanzelf wel weer overging. Toen ik de suis na een paar weken nog hoorde, begon ik me wel een beetje zorgen maken. Maar ondertussen heb ik het wel geaccepteerd en valt er goed mee te leven.

Hoe reageren mensen in je omgeving als je gehoorbescherming in doet of als je vertelt over oorsuizen?

In het begin, ik denk dat ik 14 of 15 was, deed ik er weinig aan. Na verloop van tijd heb ik besloten om gehoorbescherming te dragen als ik ergens ben waar harde muziek wordt gedraaid. Vaak word je dan even raar aangekeken maar als je het uitlegt, snapt iedereen het wel.  Ik vind het op zich wel bijzonder dat je jezelf moet verantwoorden om je eigen gehoor te beschermen, maar dat is nou eenmaal de standaard.

Heb je methodes waardoor je je minder stoort aan het oorsuizen?

Ik heb er eigenlijk alleen last van als het compleet of bijna compleet stil is. Daarom zorg ik ervoor dat er altijd een zekere vorm van achtergrondgeluid is.

Merk je verschil in hoe heftig het oorsuizen is per periodes?

Na het beluisteren van harde muziek bij bijvoorbeeld een festival of iets dergelijks zonder oordoppen is het oorsuizen heftiger. Dat duurt meestal een dag of 3 à 4 en dan wordt het weer minder.

Neem je maatregelen om te voorkomen dat het erger wordt?

Tegenwoordig heb ik altijd gehoorbescherming bij mij.

Zorgt het oorsuizen ervoor dat je dingen juist doet of laat?

Het is niet zo dat ik bepaalde situaties vermijd. Wel merk ik dat ik mensen niet goed kan verstaan in rumoerige omgevingen.

Heeft je ervaring met oorsuizen je ook iets geleerd of iets positiefs gebracht?

Iets positiefs kan ik me zo niet bedenken. Wel heb ik geleerd dat je zuinig moet zijn op je oren.

Heb je tips voor mensen wat betreft oorsuizen?

Draag altijd gehoorbescherming als je in een omgeving met hard geluid staat op bijvoorbeeld festivals, uitgaan maar ook tijdens je werk bij hard omgevingsgeluid.


Wil je meer informatie of heb je zelf last van oorsuizen? Kijk dan ook op de website van Stichting Hoormij: https://www.stichtinghoormij.nl/pages/nl-nl/tinnitus/week-van-het-oorsuizen-2020 Stichting Hoormij komt al honderd jaar op voor mensen met een gehooraandoening of taalontwikkelingsstoornis.

*Een piep in je oor betekent dat je te lang of te veel bent blootgesteld aan (te hard) geluid. In je binnenoor zitten trilhaartjes, deze raken door deze blootstelling beschadigd. Door deze beschadiging is de waarneming van geluid moeilijker. Hierom produceren de trilhaartjes zelf geluid: de piep die je hoort. Inmiddels ziet iedereen een piep in het oor na een avond uitgaan als normaal, maar dat is het eigenlijk niet.

Door: Iris